„оскарите“ на феста

прессъобщението на организаторите

Селекцията на 11-ия международен филмов фестивал София Филм Фест получи поредното международно признание в току-що приключилата церемония по раздаване на 79-те награди на Американската филмова академия Оскар. Изключително амбициозната програма на СФФ, в която на практика отсъстват холивудските продукции, доминиращи през годината на националния кинопазар, включи 4 филма, които претендираха за академичните награди през 2007. 3 от тях ги получиха, като един взе дори 2 награди.

НЕУДОБНАТА ИСТИНА (An Inconvenient Thruth) на Ал Гор спечели Оскар за най-добър документален филм и най-добра песен. Филмът закрива официалната програма на 11-ия СФФ в Зала 1 на НДК на 11 март от 20.00. Тепърва посланието на Гор и компания за последиците от глобалното затопляне ще достигнат българските зрители и ще предизмикват горещи дебати във всички слоеве на обществото. Благодарение на Маги Малеела и ръководената от нея фондация „Гори4ка”, както и на бързата реакция на българските разпространители от „Прооптики” филмът „Неудобната истина” ще закрие по един безпрецедентен начин 11-ия СФФ.

ЖИВОТЪТ НА ДРУГИТЕ (The Lives of Others) на дебютанта Флориан Хенкел фон Донерсмарк грабна очаквано статуетката за чуждоезичен филм. Водещият немски филм на 2006 година, отрупан с най-престижните отличия на Европейската филмова академия и в родината си, ще бъде супер гала вечерта на немското кино в рамките на ФОКУСА ГЕРМАНИЯ на предстоящия СФФ. Премиерата е на 5 март от 18.30 в кино „Люмиер” като ще има още една допълнителна прожекция. Този Оскар е още едно признание за навременния акцент върху възроденото кино на Германия, чиито най-добри продукции от последните две години могат да бъдат видяни на СФФ.

ПОСЛЕДНИЯТ КРАЛ НА ШОТЛАНДИЯ (The Last King of Scotland) на Кевин Макдоналд взе чрез уникалния актьор Форест Уитакър наградата за мъжка роля. Филмът е британската гала на СФФ и ще бъде прожектиран на 4 март от 20.30 в Зала 1 на НДК. Игралният дебют на Кевин Макдоналд последва триумфалната му кариера в документалното кино. Българските зрители познават изключителния филм на Макдоналд „Докосване до пустотата” , който бе зрителски шампион на Киномания преди няколко години.

СЛЕД СВАТБАТА (After the Wedding) на датчанката Сузане Биер бе номиниран за чуждоезичен филм и имаше своето достойно състезание с ЖИВОТЪТ НА ДРУГИТЕ. Наградата на зрителите на СФФ е, че ще могат да гледат филма веднага след суматохата от Церемонията по Оскарите още на 4 март в кино „Люмиер”.

към това ще добавя „малки деца„, който в момента върви по кината. три номинации за „оскар“, деликатна режисура, прекрасно заснет, чудесна актьорска игра и послание, което не бива да се пропусне… истински е. гледайте го.

разбира се и „кралицата„, който също е по кината. хелън мирън е просто р-а-з-м-а-з-в-а-щ-а!

Вашият коментар