Цветовете на водата

Цветовете на водата
Khadak
Белгия-Германия-Холандия , 2006, 104 мин, цветен

Ситуиран в суровите, но прекрасни сковани от студ степи на далечна Монголия, филмът разказва епичната история на Баги – момче, което умее да чува страдащите животни от неимоверни разстояния. Тази негова дарба, както и един страшен епилептичен припадък убеждават местната шаманка, че самият Баги ще стане шаман. Преди още да е осъзнал предсказанието, животът на семейството му се преобръща завинаги заради пристигането на военeн конвой. Кошмарно бедствие е сполетяло страната и всички хора трябва да се изселят в градовете, а техният добитък – да се избие. Баги се озовава в мрачно миньорско селище, заложбите му изчезват, семейството му се отчуждава. Но той се влюбва в очарователната крадла на въглища Золзая, която го връща към самореализацията и съпротивата срещу продажните власти.
Степта е била муза на много големи филмови творци – Никита Михалков, Сергей Бодров, Джан Имоу, – но никога тези пейзажи не са били предавани с такова върховно изящество. То ни позволява да проследим духовното израстване на момчето. И когато Баги приема шаманската си власт, човек изпитва невероятно усещане за чудо.

оригиналното му име е khadak. истински медитативен пример за магически кинореализъм, филмът не подлежи на описание (доста ме изненада официалният анонс, който прочетох след това), а трябва да се изпита.

нещо като джармъш среща линч в степите на монголия. има си и много панелки, димящи промишлени колоси и невероятна музика – тази на altan urag. към края групата дори прави едно от най-невероятните и въздействащи музикални изпълнения във филм, които съм гледал въобще. операторът си е свършил работата чудесно, както и всички непрофесионални монголски актьори. чудя се дали това не е пътя, който ще изведе българското кино от дупката в която е от известно време? мисля, че натфиз културата е най-лошото, което му се е случило в последните десетилетия.

за съжаление „цветовете на водата“ имаше само две прожекции на феста.

гледах го в кино „център“ (сега „ларго“) и за съжаление в един момент залата започна да се тресе от басите идващи от биад.

Advertisements

Едно мнение за “Цветовете на водата

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s