наградите

На 11-тото издание на София Филм Фест бяха представени общо 200 игрални, късометранжи и документални от цял свят. Над 200 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти, които гостуваха на фестивала. МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ в състав:

Бахтиар Худойназаров (Таджикистан) – председател

Душан Милич (Сърбия)

Георги Стайков (България -Швеция)

Севда Шишманова (Бълагрия)

Ерих Лахнер (Австрия )

РЕШИ

ГОЛЯМАТА НАГРАДА ‘STELLA ARTOIS’ ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс се присъжда на филма „КЛОПКА” и режисьора СЪРДЖАН ГОЛУБОВИЧ (Сърбия) –За една добре разказана, професионално заснета и затрогваща история.

Наградата е диплом, статуетка и премия от 5000 евро, осигурени от STELLA ARTOIS.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ се присъжда на филма „МЕЧТАТА НА РИБАРЯ” и режисьора КИРИЛ МИХАНОВСКИ (Бразилия/Русия)

За оригиналния и свеж разказ на една история, изпълнена със състрадание към обикновените хора и с поразителни образи от техния живот.

НАГРАДАТА НА ЗА РЕЖИСУРА НА ПЪРВА ИНВЕСТИОЦИОННА БАНКА се присъжда на КРИС КРАУС (Германия) за филма „Четири минути” – на един режисьор, успял да събере великолепни актьори и да ги изведе до границите на изключително изпълнение.

НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ се присъжда на филма „МИНУТИТЕ СЛЕД ТОВА” и режисьора НИКОЛАЙ ТОДОРОВ Чрез необичайни визуални изразни средства режисьорът успява да разкаже една духовна история, която определя съществуването ни във времето.

Наградата е диплом, статуетка и парична премия от 6000 евро и се осигурява от ирландското уиски Jameson

НАГРАДАТА ‘NO MAN’S LAND’ ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъжда от Гилдията на българските кинокритици на филма „РАЗСЛЕДВАНЕ” на режисьорката ИГЛИКА ТРИФОНОВА. Наградата е диплом и кашон вино ‘No Man’s Land’.

НАГРАДАТА на KODAK за най-добър български филм се връчва на филма „РАЗСЛЕДВАНЕ” на режисьора Иглика Трифонова и оператора Рали Ралчев. Наградата е филмов негатив на стойност 4000 долара.

Журито на ФИПРЕССИ в състав

Лейв Джоули – „Svenska Dagbladet” (Швеция)

Тадеуш Шчепански – “Kino”, “Polish Radio” (Полша)

Людмила Дякова – „Кино”(България)

присъжда НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма „ЧЕТИРИ МИНУТИ’ на режисьора КРИС КРАУС ( Германия).

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА за най-популярен филм на фестивала се присъжда на филма „Гуча” на режисьора Душан Милич (Сърбия)

Наградата, осигурена от СТОЛИЧНА ОБЩИНА, e диплом и парична премия от 1000 лв и ще бъде връчена на българския разпространител на филма.

НАГРАДАТА “ГОРЧИВАТА ЧАША” на факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския университет „Св. Климент Охридски” за принос в развитието на съвременната филмова изразност на 11-ия София Филм Фест се поделя между филмът „ + -„ на режисьорката Кристина Николова и филмът „13 кратки опуса за голям екран” в лицето на Ицхак Финци и Лиза Боева.

Наградата ще бъде връчена на лауреатите на специална прожекция и среща с творческите колективи, създали филмите.

На 11-то издание на София Филм Фест бяха раздадени наградите на община София за цялостен принос към световното кино на режисьорите:

Людмил Стайков

Вим Вендерс

Иржи Менцел

и така, за щастие се оказах лош пророк и наградата за български късометражен филм получи „минутите след това„. гледах го още веднъж по време на феста и отново ми въздейства по същия начин – с красиво композираните си и преобладаващо статични кадри, нестандартният си наратив и стегнатата и въздействаща история, носи някаква тъжна меланхолия. от филмите за които мислиш и след края им.

сега се сетих че по време на първият скрийнинг за пресата на номинираните филми, режисьорът николай тодоров беше яростно нападнат след като каза, че всъщност няма представа дали мария станкова (авторката на разказа върху, който е базиран) знае за филма. бяха намесени авторски права и т.н. грозна сцена беше и то главно заради хъса с който човека задал въпроса атакуваше.

наградата на фипресси отива при „четири минути„. макар че донякъде историята е клиширана, начина по който е разказана, режисирана и заснета е чудесен. завършва с невероятно въздействащо музикално изпълнение. силно като това в „цветовете на водата“, но по различен начин. крис краус получи и наградата за режисура на пиб. браво!

Вашият коментар