ПРИЗЪТ „EUROPA CINEMAS LABEL” БЕ СПЕЧЕЛЕН ОТ ПОЛСКИЯ ФИЛМ „ТРИКОВЕ”

Стефан Китанов връчи наградата на режиьора Анджей Якимовски на церемония във Венеция

 

Полският игрален филм „Трикове” (Tricks / Sztuczki) на Анджей Якимовски заслужи престижната награда ‘Europa Cinemas Label’ на отминалия 64-ти кинофестивал във Венеция. На церемония по връчване на независимите награди режисьорът получи приза от директора на София Филм Фест Стефан Китанов и директора на няколко киносалона в Италия Томас Бертаке. Те, заедно с белгийския дистрибутор Ян де Клерк и испанския директор на кина във Валенсия Антонио Санчис, оформиха журито на паневропейската верига от киносалони Европа Синемас. Организацията връчва своята награда на четири фестивала в света – Берлин, Кан, Карлови Вари и Венеция. На венецианското биенале филмът „Трикове” бе в конкуренцията на още 10 европейски филма, сред които 5 италиански. Журито мотивира своето решение така: „Филмът на обещаващия режисьор Анджей Якимовски, продължаващ традициите на значимото полско кино, е вълнуващ и интимен портрет на всекидневието в малко полско градче, един емоционален поглед към същността на нова Европа. Особено впечатляващи са работата на режисьора с актьорите и визията на оператора Адам Байерски”.

Филмът проследява стремежа на 6-годишния Стефек да се противопостави на съдбата. Той вярва, че намесата му в поредица от събития, ще позволят да се сближи с баща му, изоставил майка му преди години. 17-годишната му сестра Елка помага на Стефек да „подкупи” съдбата с малки жертви. Трикове и щастливи случайности впоследствие докарват бащата до прага на майка им, но планът за среща се проваля. Стефек трябва да опита късмета си с най-рискования трик…

Анджей Якимовски завършва философия във Варшава и кинорежисура в Катовице. Дебютът му „Затвори очите си” печели много фестивални награди, сред които в Сан Франциско, Сочи и Гдиня (четирите най-престижни полски национални награди за годината).

Филмът „Трикове” ще бъде представен на предстоящия 12-ти София Филм Фест през март 2008. Режисьорът прие поканата и ще присъства на прожекцията. Фестивалът обмисля да включи в програмата си и другите 3 носители на приза „Europa Cinemas Label” за 2007 – „Контрол” (Великобритания, реж. Антон Корбийн), „Летен дъжд” (Испания, реж. Антонио Бандерас) и „Класът” (Естония, реж. Илмар Рааг).

На същата церемония награди получиха още Питър Грийнауей, Тод Хейнс, Джонатан Деми и други.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s