СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ВЪВ “ВАРАЙЪТИ” ТОП 50!

Най-авторитетното списание за кино и телевизия в света “Варайъти” публикува списък с 50 кинофестивала, които не бива да бъдат пропускани от професионалистите и публиката. За наша национална гордост сред тях е и София Филм Фест!“Сред над 1 000-та кинофестивала на земята, само няколко влияят пряко на филмовата индустрия. Съществуват обаче още няколко дузина събития, които със своя имидж, оригиналност, забележителна атмосфера, страстна публика и/или способността им да създадат собствен облик също се смятат за задължителни фестивали… Ще бъдем коректни, ако споменем, че България не е първата спирка в пътуванията на повечето киномани през годината, но Софийският фестивал се доказа през последните 12 години както с интелигентната си програмация, точно оформени секции, фокусирани върху различни национални кинематографии, така и с промотиране на младите таланти на Източна Европа. Това може би обяснява защо през годините в програмния съвет на фестивала са фигурирали имена като Емир Кустурица, Кшищоф Зануси, Лоне Шерфиг, Тери Джоунс и Вим Вендерс. Директорът на фестивала Стефан Китанов никога не се е откъсвал от своите рок-музикални корени и концертите на живо – основен атрибут на феста през първите му години – продължават да са събития в програмата. В това число влизат музикалните изпълнения на самия Китанов, който е един от тримата фестивални директори заедно със Стефан Лаудин (Варшава) и Стефан Ухрик (Карлови Вари, Форум на независимите), членове на Фестивалния Бенд, чиито рок-концерти са днес едни от кулминациите на много от значимите европейски кинофестивали.”

В избраната селекция на „Варайъти” са само няколко кинофестивала от Източна Европа и Балканите – Карлови Вари, Солун, Сараево, Лодз и Варшава. Прави впечатление отсъствието сред „избраните” на стари и реномирани филмови събития като Москва, Локарно, Белград, Манхайм, Истанбул, Киев и много други. Заедно с гигантите Кан, Берлин и Венеция в списъка са още само 18 европейски фестивала… Наистина забележителен успех!

София Филм Фест поздравява своите верни зрители и благодари на всички съорганизатори, спонсори и приятели, които допринесоха през годините за този неоспорим възход и признание!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s