„Сенки” със световна премиера на кинофестивала в Торонто

„Сенки” на Милчо Манчевски, копродукция на „Сенка”/Македония/, „Блу айс” /Германия/, „Камера” /България/, „Класик” /Италия/ и „Торнасол” /Испания/, със световна премиера на кинофестивала в Торонто

За първи път филм с българско участие намира място в престижната програма „Специално представяне” на фестивала в Торонто. „Сенки” на македонския режисьор Милчо Манчевски, копродукция на българската продуцентска фирма „Камера ООД” с партньори от Македония, Германия, Италия и Испания, е сред най-очакваните събития на първия по значимост кинофестивал на Северна Америка. Кинофорумът, който по принцип няма официално жури и конкурсен характер, се счита за барометър на настроенията в навечерието на сезона на годишните филмови награди. Неслучайно някои от най-големите фаворити за „Оскар” в почти всички категории редовно имат своята премиера тук. В този смисъл фестивалното представяне в Торонто на най-новия филм на Милчо Манчевски, отличен за дебюта си „Преди дъжда” със „Златен лъв” от Венеция през 1994 г. и номиниран за „Оскар” като най-добър чуждоезичен филм, е елемент от целенасочената стратегия на световния разпространител на лентата „Бавария филм интернешанъл” .

poster.jpg

„Сенки” е най-амбициозният проект до днес на 47-годишния македонски киноавтор, завършил кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ. Филмът с бюджет над четири и половина милиона евро е заснет от международен екип в Македония, изцяло с македонски артисти и на македонски език. Той разказва съвременната история на талантлив млад лекар Лазар Перков, чийто живот се преобръща с главата надолу след като оцелява при кошмарна автомобилна катастрофа. Върнал се към живота, той още по-болезнено усеща липсата на нещо много важно, което ограбва смисъла на съществуването му. В поредица от призрачни срещи с хора, които той вижда как умират отново и отново, Лазар се превръща в герой на истински трилър. Той отчаяно се бори да предотврати чуждото страдание и да изкупи вината на предишните поколения.

Както и в двата предишни филма на Милчо Манчевски наред с вълнуващия разказ сред главните достойнства на неговото кино е виртуозната визуална концепция. Освен постоянния му сътрудник художника Дейвид Мънс за нейното сътворяване в „Сенки” заслуга имат италианският оператор Фабио Джанкети, заснел „Мечтатели” на Бертолучи, монтажистът Дейвид Рей, работил с режисьори като Браян Де Палма, Роберт де Ниро и Пол Нюман, както и целият интернационален екип. „Работата с професионалисти от подобен мащаб е изключително важна за израстването на българските кинематографисти и повишаването на стандартите на нашите собствени продукции ” – споделя българският продуцент на „Сенки” Димитър Гочев. Сред творческите участници в реализацията на филма освен значителна част от операторската група се нареждат още гримьорът Валентин Вълов и художниците на компютърни ефекти от българската фирма „Камера VFX Диджитъл”.

Значителен принос за успешното българско партньорство в този престижен филмов проект, който тепърва ще трупа награди и популярност, имат още финансовата подкрепа на Националния Филмов Център и копродуцентското участие на Българската Национална Телевизия.

„Сенки” ще бъде разпространяван в България в началото на 2008 г. от „Българска Дистрибуторска Компания”.

Advertisements

5 мнения за “„Сенки” със световна премиера на кинофестивала в Торонто

  1. Ами предвид факта, че филмът се очаква да бъде разпространен у нас в началото на следващата година, можем да очакваме скрийнинги… ами, в началото на следващата година.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s