FILMINI започва

От 17 до 21 октомври в Дома на киното ще се проведе първият международен фестивал за късометражно кино в София – FILMINI. Филмите на феста са разпределени в няколко конкурсни програми: най-добър международен, най-добър балкански, най-добър български и най-харесван от публиката късометражен филм. Международното жури, съставено от признати професионалисти в света на киното, сред които Bernard PAYEN – член на селекционната комисия за късометражни филми от Седмицата на критиката в Кан, ще определи най-добрите кинаджии и ще връчи призовете за първите две категории и по 1000 евро на всеки от режисьорите.

Освен селектираните късометражни предложения ще гледаме и най-доброто от испанското късо кино за периода 2002 – 2006 г., отличено с изключително престижния приз Гойя.

Основен акцент по време на фестивала са работилниците, които събират любители и професионалисти от кино изкуството – мастърклас „Актьорско майсторство за кино”, воден от Аманда Бренън от Central School of Speech and Drama в Лондон, уъркшоп за кино критици – „Фестивални дневници”, воден от Петя Александрова (сп. „ЛИК”), както и семинар „Пазар за късометражно кино” с Карлос Хил, представящ късометражните испански филми на фестивала Клермон-Феранд, известен още като „Кан на късометражното кино”.

По време на FILMINI се очакват много български и международни гости – студенти, професионалисти от областта на седмото изкуство, медиите и аудиовизията. Да се чувстват поканени и всички киномани! За допълнителна информация по време на феста, за фестивални срещи или кафе с участниците заповядайте в Чешкия културен център.

Организатори на FILMINI са сдружение „Седем” в партньорство с Френски Културен Институт, Британски Съвет, Институт Сервантес, Чешки културен център, Дом на киното и Център за култура и дебат „Червената къща” Андрей Николов”.

www.filmini.org

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s