Копродукцията “Гуча!” е с номинация за Европейски композитор на 2007!

s-band1.jpg

По традиция Европейската филмова академия обявява годишните си номинации за Европейските филмови награди в началото на ноември на международния кинофестивал в Севиля. На 3 ноември бяха известни номинираните филми в отделните категории за предстоящото 20-то юбилейно издание на Европейските филмови награди.

За първи път в историята на европейските “оскари” игрален филм с българско участие попада сред номинациите. Това е копродукцията на Германия, Сърбия, Австрия и България “Гуча! Фестивалът на любовта” (‘Gucha! Distant Trumpet’) на режисьора Душан Милич. Филмът, открил с огромен успех 11-ия София Филм Фест, е номиниран за европейски композитор на годината. Авторът на оригиналната музика Деян Пейович ще тръпне в очакване на съобщаването на заветното отличие на 1 декември в Берлин заедно с авторите на музиката към филмите “Кралицата”, “Парфюмът” и “Последният крал на Шотландия”. Богатият саундтрак на “Гуча!” продължава традициите на сръбската духова музика. Композиторът Деян Пейович продължава знаменитите постижения на майсторите на тромпета като Бобан Маркович, Светозар Лазович, Мича Петрович, като е създал партитура, която движи цялото действие на филма. Музиката на “Гуча!” е записана от оркестъра на Бобан Маркович, а соловите партии се изпълняват от сина на Бобан – Марко Маркович, който играе и главната роля във филма. Продуцент на “Гуча!” от българска страна е Арт Фест (Стефан Китанов) с подкрепата на ИА “Национален филмов център” и в партньорство с Българската национална телевизия.

В деня на съобщаване на радостната новина от Севиля дойде и наградата на Деян Пейович за оригинална музика от Международния фестивал за телевизионни филми “Златната ракла” в Пловдив. Да се надяваме и на 1-ви декември да имаме повод за празнуване.

България ще остави следа на тазгодишните Европейски филмови награди и с още две номинации. Режисьорката Адела Пеева е номинирана за филма си “Развод по албански”, който ще се бори за най-добър документален филм. Българската студентка по кино в Лондон Ралица Петрова е сред номинираните за късометражен филм за курсовата си работа от Лондонското училище за кино и телевизия “Гнила ябълка”, с която спечели наградата на UIP на Берлинския фестивал.


Още една продукция на Арт Фест бе отличена на “Златната ракла”. Новият филм на Рангел Вълчанов “А днес накъде” получи Наградата на журито на името на Галя Бъчварова за “творческо постижение на български автор”. Филмът е продукция на Арт Фест с подкрепата на ИА “Национален филмов център” в копродукция с Българската национална телевизия, Бояна Филм, Камера, “Ишков” и “Одавижън”.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s