“СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО” на Златина Русева ще има специална премиера на 12-тия международен София Филм Фест

Уникалният документален филм на Златина Русева “СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО” ще има специална премиера на 12-тия международен София Филм Фест

Новият филм на Златина Русева “Срещу течението” ще има своята специална премиера на 12-тия международен София Филм Фест. Живеещата от години в Белгия българска документалистка беше член на международното жури на кинофорума през 2006 г., когато в програмата му беше включена и ретроспектива от нейни документални филми. Тогава за първи път българската публика видя заедно филмите й от различни периоди: „Виртуозите”, „Орфей – виртуален музей”, „Черната тетрадка на Зинаида Гипиус”, “Портрет на един човек на властта” и „Зелените портокали на Либерия”.

Въпреки че от 20 години не живее в България, по-голямата част от филмите на една от най-популярните ни документалистки в Европа са свързани тематично с родината й и Балканите – с тях българската култура и традиции достигат до европейската публика и до различни краища на света. Дългите години, прекарани в чужбина, променят и погледа на Златина Русева към музиката. Филмът „Виртуозите” е резултат от желанието й да извади едни изключителни музиканти от контекста, в който сме свикнали да ги възприемаме, да ги постави на европейската сцена, където да бъде оценена истинската стойност на тяхната виртуозност. Режисьорката се завръща към корените и със следващия си филм – „Орфей – виртуален музей” (2005). Филмът наистина се превръща във виртуален музей с необичайното представяне във формат 3D на тема „историята на тракийската цивилизация в България”.

Новата лента на българската документалистка „Срещу течението”, която тя ще представи лично на 12-ия Международен София Филм Фест, е заснета по време на създадения по нейна идея първи Дунавски музикален фестивал “Срещу течението” (31 март – 10 април 2007 г.). Замисълът за него датира отдавна, но по ред причини – влизането на България и Румъния в Европейския съюз, съвпадането на католическия и православния Великден и няколко предстоящи музикални премиери – първото издание на фестивала и съответно снимките на едноименния документален филм са насрочени за 2007 г.

Лентата представлява музикално пътуване, което започва в България и завършва в Германия, там, където са изворите на Дунав. В продължение на десет дни круизният кораб „София” се превръща в дом и сцена на музиканти-виртуози от 9 крайдунавски страни. От 31 март до 10 април 2007 г. „тихият бял” Дунав е истинска творческа лаборатория и свидетел на уникални музикални диалози, в които се преплитат традиция, настояще и бъдеще на балканската и европейската култури. Сред вълните на вечната река, от Лазаровден до Великден звучат всички познати стилове – от класическа и традиционна музика до етно-джаз импровизации. И всичко това в изпълнение на виртуози, които в творческите си търсения винаги са се движили срещу течението и инерцията, както впрочем и маршрутът на фестивалния круиз. Той следва естественото движение на европейските народи през две хилядолетия.

“Ако погледнем към тази вечна река, която е видяла толкова много промени, а също и към картата на Европа, ще видим, че държави са се появявали и изчезвали, а цели народи са прекосявали реката – казва Златина Русева. – Историята е един безкраен низ от конфликти и от битки. Но когато заслушаме музиката, ние виждаме едни странни взаимоотношения, отразени в нея. Защото между всичките тези народи е имало един много интензивен културен обмен. И за мен това е може би най-интересното в този проект – как всички тези народи са общували чрез универсалния език на музиката. Как те в продължение на векове са водили един диалог и как взаимно са се обогатявали. И тъй като днес говорим за една обединена Европа със засилено общуване между страните, ни беше много интересно да видим как това общуване е протичало преди, защото според мен музиката отразява най-дълбоко характера на един народ. Тя е нещо като памет, идваща от вековете. Неслучайно например Орфей, който идва от нашите земи, е казвал, че музиката е всъщност улавяне на космическия ритъм. Мисля, че тя отразява много съществени неща от нашия живот и затова на мен ми се искаше да събера виртуозни музиканти от всички тези страни, да им задам една тема и да ги помоля те да създадат едно произведение, което няма да съществува извън това пътуване, и в което всеки, изхождайки от детски песни, от традиционни мелодии и от свои представи и виждания, да отрази по някакъв начин историята на своята страна, свързана с реката. Всичко, което реката символизира за тях.”

Реката като свидетел на нашата история е активен персонаж във филма. Той е един уловен миг от бързо променящия се свят, който според авторката и режисьорката на проекта след няколко години вече няма да бъде същия.

В идеята на фестивала “Срещу течението”, а и на филма, е заложено да представи изкуството на онези именно музиканти от региона, които наистина е трябвало да се борят с „мейнстрийма” и стереотипите в музиката и в културата въобще, за да създадат нещо наистина ценно, което ще просъществува през вековете. На този фестивал случайни личности и случайни концерти няма. Даже напротив – не само музикално, но и на ниво лична история, личен опит и личностни качества срещата с всеки от героите на това грандиозно събитие е като докосване до цяла една непозната вселена.
На „речната” фестивална сцена “Срещу течението” своето майсторство и импровизаторски умения изявяват 51 музиканти от държавите по бреговете на Дунава. Участват и гост-изпълнители от Франция и Белгия. На кораба звучат кавалът на Теодосий Спасов и кларинетът на Иво Папазов-Ибряма, магическите гласове на „Ева квартет”, цигулките на Жил Апап и Золтан Лантош, акордеоните на Петър Ралчев и Ото Лехнер. Там са и унгарската певица Моника Лакатош с „Роменго Джипси Бенд”, перкусионистите Корнел Хорват, Стоян Янкулов и Елица Тодорова, оркестър “Виртуозите на Тракия” – герой на един от предишните филми на Златина Русева “Виртуозите”, който тя представи на София Филм Фест 2006.

Дунавският музикален фестивал е създадени под знака на програма „Култура 2000” на Европейския съюз и с помощта на цяла плеяда музикални съмишленици – Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена, „Евронюз”, национален фонд “Култура” и всички музикални туристи от Белгия, Германия, Франция, Израел, България, Испания, Швеция и въобще, от целия свят, впуснали се в това 10-дневното музикално приключение по Дунава.

Документалният филм “Срещу течението” е продукция на „Гуд енд бед нюз“ (Белгия, продуцент Любомир Георгиев) в копродукция с „Арт Фест“ (продуцент Стефан Китанов), „Палимпсест“ и „Българската национална телевизия“, с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s