“АБСУРДИСТАН” И ФАЙТ ХЕЛМЕР ПРЕМИЕРНО В СОФИЯ!

За трети пореден път германският режисьор Файт Хелмер избира София Филм Фест, за да покаже на зрителите премиерно свой филм.

На 08 март от 18.30 часа, в Дома на киното Файт лично ще покаже кинопровокацията „Абсурдистан”- ексклузивно за зрителите на 12-ия София Филм Фест.

Издържан в типичния за режисьора особняшки Файт Хелмеров стил, “Абсурдистан” е от онези филми, които те развеселяват истински и оставят лекота в душата. Всъщност „Абсурдистан” е някога красиво, но сега напълно обезлюдено място, някъде в Азербейджан, където животът следва свой собствен ход. В едно изолирано от света, обезводнено село, мъжете са особено мързеливи и са се посветили на две основни дейности: да стоят часове в кръчмата и да правят любов със съпругите си. Жените пък са особено практични и когато един ден в селцето спира водата, те изразяват своята ярост като отказват да правят секс с мъжете си: “Щом няма вода, няма и секс!” е новото им мото. Мъжете отдавна са приели факта за липсата на вода и са избрали едно младо момче, което да отиде в големия град и да намери решение за техния проблем. Младото момче всъщност е главният герой Темелко (Макс Мауф), който наистина вярва, че ще намери решение за проблема с водата. Неуморим изобретател, Темелко планира да ремонтира овехтялата водна помпа, но апатичните селски старци се подиграват на намеренията му.

Темелко от дете е влюбен в Ая (Кристина Малерова). Двамата влюбени очакват деня (предсказан от бабата на Ая), в който идеалната подредба на небесните тела ще благослови тяхната първа любовна нощ. Но поради липсата на вода, едва ли ще го сполети дългоочакваната любовна нощ.

Едно от най-впечатляващите качества на филма на Файт Хелмер е, че почти целият е разказан от задкадров разказвач, а диалогът между актьорите почти отсъства. Именно този факт позволява на Хелмер да събере талантливи актьори от цял свят (както прави и в предишни филми като “Порта към небето” и “Тувалу”), които не трябва да комуникират на общ език, а да изразяват персонажите си чрез актьорска игра и мимиките на лицето. Резултатът е модерна весела комедия, която елегантно намига към нямото кино.

Претворил множество артистични влияния от Запада, комбинирани с иновативни, експериментални визуални похвати от класиките на Жорж Мелиес, „Абсурдистан” говори на зрителите със свой собствен глас, който предизвиква възхищение.

Филмовата критика определя „Абсурдистан” като философска притча, която се възприема леко. „Следите от въображението на Хелмер са навсякъде, пишат във филмовата преса за таланта на Хелмер да снима филми – „Той режисира като дете, ровещо се из сандъка си с играчки!”

В стила на Файт Хелмер се усеща стремежа да бъде предизвикателен и оригинален, като прескача през жанровете и взима от всеки това, което му е необходимо!

Германският режисьор Файт Хелмер не идва за първи път у нас: първото му посещение е през 1997 г., когато започва работата си по продукцията „Тувалу” – филмова метафора на мечтата за по-добър живот. Файт Хелмер прекарва почти цялата 1998 г. в България, за да заснеме, монтира и завърши филма си „Тувалу”! Именно българската публика първа преживява премиерата на готовия филм! След това “Тувалу” бе представен на 62 филмови фестивала, между които и тези в Сан Себастиан, Лондон, Чикаго и Берлин.

През 2004 г. Файт Хелмер представи своя филм „Порта към небето” в рамките на 8-я София филм фест. Създаден с изключително чувство за хумор и с международен актьорски състав, “Порта към небето” се превърна в любимец на фестивалната публика не само у нас, но и по света!

През 2006-та Хелмер показа на фестивалната публика особено впечатляващия документален проект „Кастинг в Холивуд” – безпощаден поглед зад завесите на киноиндустрията, който проследява работата на няколко професионални кастинг–режисьори, между които: Майкъл Фентън (“Извънземното”, “Китайски квартал”), Майнди Мерин (“Мрежата”, “ЕлЕй Стори”), Джейн Дженкинс (“Когато Хари срещна Хари”), Джанет Хиршенсън (“Джурасик парк”, “Аполо 13”), Матю Бери (“Ед Ууд”, “Час Пик”) и разкрива заплетен лабиринт от пътеки и тайни езици.

Режисьорът и продуцентът Файт Хелмер е роден в Хановер. Живее в Берлин. Той снима първия си филм, когато е едва 14-годишен. От 1991 г. до 1996 г. учи режисура в Академията за телевизия и кино, в Мюнхен. Той е копродуцент и съсценарист на филма “A Trick Of Light” – режисиран от Вим Вендерс. Прочува се с чудатите си късометражни филми, които му носят над 50 награди.

Файт Хелмер е член на Европейската Филмова Академия. Преподава в известните филмови училища в Бейрут, Тбилиси, Джакарта, Ташкент и Богота.

Режисьорът избра София Филм Фест за Европейска международна премиера на новия си филм “Абсурдистан”!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s