Иглика Трифонова е новият член на международното жури на 12-ия София Филм Фест

Тя ще бъде българският представител в пет членното жури на мястото на Ани Пападопулу, която няма да може да участва.

Иглика Трифонова е родена през 1957 г. в София. Завършила е “Кино и телевизионна режисура” във ВИТИЗ през 1982 г. Съпруга е на актьора Христо Гърбов. В досегашния й творчески път са записани все документални филми – “По пътя” (1995), “Портрет на една актриса” (1994), “Разкази за убийства” (1993). Последният печели наградата “Златна роза” през 1994 г., участвал е във фестивали в Манхайм, Марсилия, Петербург, където е включен в панорама на 10-те най-добри документални филми на годината, и изиграва съществена роля в дебатите срещу смъртното наказание през 90-те години. През 1992 г.а Иглика Трифонова снима “Възможни разстояния” (носител на награда на фестивал на документалното кино в Молдова, той е част от международни програми за правата на човека). Филмът й “Лето господне 1990-о” печели наградата “Prix Futura” на Берлин.

Първият игрален филм на Иглика Трифонова е “Писмо до Америка”, на който е автор и на сценария.

“Писмо до Америка” бе удостоен със специалната награда на фестивала “Златната роза”. Трите централни роли са поверени все на млади актьори – Филип Аврамов, Петър Антонов и Ани Пападополу. Музиката на филма е композирана специално от Милчо Левиев. Двамата главни герои, разделени от огромно разстояние, си общуват чрез видео касети – писма. Емигриралият в Америка обещаващ режисьор катастрофира и приятелят му в България отива в родното му село, за да намери песен, пята някога от баба му, която може да му спаси живота.

“Писмо до Америка” (2001) печели 9 национални награди и е избран за българското предложение за номинация за “Оскар”. Показан на над 45 фестивала, той печели Наградата на ФИПРЕССИ в Киев и Специална награда на журито в Истанбул.

Вторият й игрален филм „Разследване” участва в международния конкурс на миналогодишния София Филм Фест. „Разследване” разказва историята на едно престъпление, в която криминалният сюжет е само рамка на психологическата драма в сблъсъка между двама души – следователката (Светлана Янчева) и обвинения в братоубийство (Красимир Доков). Разказът за хода на разследването и разкриването на убийството преминава през филтъра на основната тема – възможното и невъзможно човешко общуване. Сценарият е по истински случай от следователската практика на Бойко Рашков.

„Разследване” е тематично продължение на документалния й филм „Разкази за убийства” (1993 г.). Оператор на филма е Рали Ралчев. Главните роли са поверени на Светлана Янчева, Красимир Доков и Деян Донков. В поддържащите се изявяват Христо Гърбов, Таня Шахова, Емилия Радева, Петър Слабаков, Стоян Алексиев, Маргита Гошева и шестгодишната Никол Кръстева.

”Разследване” печели 16 национални награди, сред които Специалната награда на журито и Наградата на критиката във Варна ’06. Сред международните награди на филма са за най-добър филм в Котбус и за най-добър балкански и най-добър български филм на 11-ия София Филм Фест.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s