МИЛЧО ЛЕВИЕВ получи Наградата на София за принос към филмовата музика

Известният български музикант и композитор МИЛЧО ЛЕВИЕВ получи Наградата на София за принос към филмовата музика. Призът бе връчен от актьора Ицхак Финци на специална церемония в кино Люмиер, в рамките на 12-ия София Филм Фест, на 9 март от 20,30 часа.

Милчо Левиев е носител на множество награди композитор, аранжор, изпълнител (пианист, кийбордист и диригент) и преподавател по класическа и джаз музика. Два пъти е носител на титлата “Доктор Хонорис Кауза” – на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив (1995) и на Нов български унивеситет (1998); носител на орден “Стара планина” (1997), на La Medaile dе l’Academie Internationale des Arts (Париж, Франция) и на наградата “Dramalogue” (1987) за най-добър музикален директор.

Милчо Левиев е начело на Биг бенда на Българското национално радио и телевизия между 1962 и 1966. Композирал музика за множество български игрални, анимационни и документални филми в периода от 1963 до 1968.
Носител е на наградата на критиката от джаз фестивала в Монтрьо през 1967.
Лидер и пианист в джаз-квартета Фокус’65 от 1965 до 1970. Бил е музикален ръководител и щатен композитор в Държавния драматичен театър в Пловдив, както и преподавател по камерна музика в Държавното музикално училище в Пловдив (1960-1962).

Милчо Левиев е преподавател във факултета по джаз музика в University of Southern California, Лос Анджелис (от 1998 г.). Преподавал е в музикално училище GROVE от 1974 до 1992. Музикален директор е на джаз клуб “Comeback In” във Венис, Калифорния от 1981 до 1990. Автор е на аранжимента на “Blue Rondo a la Turk” (композиция на Дейв Брубек), присъстващ в отличения с награда “Грами” през 1982 албум на Ал Жиро “Breakin’ Away”. Номиниран е за наградата “Грами” за най-добър вокален аранжимент на композицията на Чарли Паркър, записана от Манхатън Трансфър за албума “Mecca For Moderns” от 1981. Автор е на композиции и аранжименти и е участвал като изпълнител в Американската джаз филхармония (American Jazz Philharmony), Симфоничния оркестър на Беверли Хилс (Beverly Hills Symphony), Софийската филхармония, Симфочничния оркестър на българското радио и други.

Милчо Левиев е автор на музиката на филмите “Писмо до Америка”, “Chickpeas”, “Мъже”, “Малки тайни”, “Есенно слънце”, “Понеделник сутрин”, “Опасен полет”, “Горещо пладне”, “Отклонение”, “Иконостасът”, множество анимационни, документални и телевизионни филми.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s