БЪЛГАРСКОТО ИГРАЛНО КИНО НА 12-ТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Най-амбициозната българска филмова копродукция на режисьора Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, “Шивачки” на Людмил Тодоров, “Летете с Росинант” на Джеки Стоев, “Хиндемит” на Андрей Слабаков, “Авантюрата Хамлет” на Станислав Семерджиев, Ивайло Дикански и Грег Роуч, “Военен кореспондент” на Костадин Бонев, “Вътрешен глас” на Милена Андонова, “Малки разговори” на Владимир Краев, “Моето мъничко нищо” на Дочо Боджаков и режисьорския дебют на Валентин Гошев “Самотни сърца” са най-новите български игрални филми, включени в програмата на 12-ия международен София Филм Фест.

След откриването на 12-тия София Филм Фест с филма на Рангел Вълчанов “А днес накъде” (продължение на култовия “А сега накъде”), в програмата на международния кино форум привличат вниманието още няколко заглавия от съвременното българско игрално кино, създадени през миналата и началото на тази година.

Българската гала вечер носи заглавието на най-амбициозната българска филмова копродукция на режисьора Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Филмът ще има своята своята специална премиера на 14 март от 19,30 часа в зала 1 на НДК. Тогава ще бъде връчена и Наградата на София на Мики Манойлович, който изпълнява една от централните роли във филма. На “любимецът на Кустурица” партнират още изгряващата звезда на немското кино Карло Любек, българските актьори Христо Мутафчиев, Ани Пападопулу, Николай Урумов, Васил Василев-Зуека, Людмила Чешмеджиева, Павел Попандов, Добрин Досев, Георги Кадурин, Александър Дойнов. Лентата е заснета по едноименния автобиографичен роман на Илия Троянов, отличен с четири литературни награди в Германия. Оператор на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е Емил Христов, а Стефан Вълдобрев – автор на музиката. Продуценти на филма са директорът на София Филм Фест Стефан Китанов, легендарният Карл Баумгартнер (продуцирал филми на Емир Кустурица, Джим Джармуш, Ким Ки Дук, Джани Амелио, Пан Налин, Чен Кайге и много други), Танасис Каратанос и Даниел Хочевар.

Комедията “Летете с Росинант” е другото българско заглавие в програмата на 12-ия международен София Филм Фест. Филмът е интернационална копродукция на България, Сърбия и Австрия, но актьорският състав е изцяло български. Режисьор на лентата е Георги Стоев – Джеки („Патилата на Спас и Нели” – 1987 г.), събрал на едно място едни от най-популярните родни актьори в последните години. Кръстю Лафазанов, Ицко Финци, Мая Новоселска, Татяна Лолова, Георги Мамалев, Стефания Колева и Дидо Мачев са само част от имената в комедията. Участие записват и известните близначки-манекенки Ана и Боряна Шехтови. Музиката е изцяло дело на известния сръбски музикант и композитор Горан Брегович, получил куп награди за работата си върху „Аризонска мечта“ и „Ъндърграунд“. Заснет за два месеца “Летете с Росинант” е с елементи от нямото кино, и освен в България, ще бъде представен в още пет други държави – Австрия, Германия, Швейцария, Сърбия и Черна гора.

“Росинант” е името на стар и раздрънкан автобус, с който българска оперна трупа пътува из Европа. Те бързат от представлението си в Грац за гала спектакъла си във Виена. Шофьорът на автобуса научава, че му се е родил син и това става повод той да се напие до безпаметност. За да спаси пътуването зад волана застава възрастният диригент, който не е от най-добрите шофьори. Междувременно в автобуса постоянно тече надсвирване и веселба и неусетно най-младият музикант от трупата Теди се влюбва в едно от момичетата. Другата коментирана фигура в автобуса е единият тромпетист, който постоянно е на присмех на другите, че е мамино синче. Опиянени от музиката и алкохола съдбите на музикантите се преплитат една с друга, за да изпитат любов, завист, радост и тъга в едно дълго пътуване към мечтите.

Носителят на 5 годишни награди на Националния филмов център (за най-добър филм, за най-добър режисьор, за най-добър сценарий, най-добър оператор – Емил Христов и за женска роля – Елен Колева) “Шивачки” също ще бъде представен на тазгодишния София Филм Фест. Сценарист и режисьор на драмата е Людмил Тодоров, спечелил много международни награди с предишния си филм „Емигранти“ (2002), съвместна продукция с Ивайло Христов. Главните роли в “Шивачки” са поверени на младите актриси Александра Сърчаджиева, Виолета Марковска и Елена Колева, а техни партньори са Юлиан Вергов, Асен Блатечки, Нона Йотова и Йоана Буковска. Музиката във филма е на Антони Дончев, Теодосий Спасов и Нона Йотова. “Шивачки” е продукция на „Кроспойнт“, подкрепена от БНТ и Националния филмов център.

Филмът разказва за живота на три млади момичета Катя (Виолета Марковска), Дора (Александра Сърчаджиева) и Елена (Елен Колева), които бягат от безработицата в провинцията и идват в София. В столицата те търсят работа като шивачки. Мечтите им за бърза реализация в големия град са попарени, защото никой не иска да наеме млади момичета за такава работа. Търсейки начин да оцелеят във враждебната среда на столицата, всяка една от тях преживява собствена драма. Катя става гадже на сводник, Дора започва връзка с женения им съквартирант, а най-силната от тях, Елена, търси начин да помогне на приятелките си отново да намерят верния път. Преминавайки през работа в кафене, клуб за компаньонки и месарница, трите момичета откриват важните неща в живота, като едно от тях е доверието между тях.

За първи път Йордан Йовков става главен герой в български игрален филм. Това се случва във “Военен кореспондент” (2008) на Костадин Бонев. Лентата е продукция на БНТ и разказва за живота на големия ни писател. Тя се основава на 6 военни разказа на Йовков, който е бил кореспондент на фронта по време на Първата световна война. Той е участвал в Балканската и Междусъюзническата война като командир на рота и е бил раняван на фронта, а после става кореспондент на вестник „Военни известия“.

“Искахме да проектираме емоциите и вълненията на Йовковите герои върху неговата личност, – казва Костадин Бонев. – Опитахме се да отгатнем какъв е бил Йовков във всекидневието си на базата на литературните произведения, които е написал. Това е кино, в което става въпрос за добро, за зло, за човешки отношения, за приятелство за мъжка дума, за идеали и доколко те се сбъдват.”

Филмът представлява малки късчета мелодрачатични истории, преживян възторг или потрес от войната, които Йовков реално е виждал на фронтовете в началото на ХХ век. Във “Военен кореспондент” участват звездите на българското кино Йоана Буковска и Ирини Жамбонас, които изпълняват и главните женски роли във филма. Като капитан Йордан Йовков се изявява 37-годишният актьор Пенко Господинов. Сценаристи на филма са Владислав Икономов и писателя Влади Киров. Художник е Георги Тодоров, а Константин Занков – оператор.

“Авантюрата Хамлет (2008) е българският претендент за Голямата награда от Международния конкурс на 12-тия София Филм Фест. Филмът е копродукция на България, САЩ и Германия. Зад него стоят имената на сценариста и продуцента, и ректор на НАТФИЗ, Станислав Семерджиев, както и режисьорите Ивайло Дикански (България) и Грег Роуч (САЩ).

Ивайло Дикански снима рекламни филми, спотове и тв поредици. “Авантюрата Хамлет” е първият му пълнометражен филм. Името на Грег Роуч пък е познато от първия интерактивен дигитален роман “Лудостта на Ролан” (1991) и първия интерактивен документален филм (The Wrong Side Of Town). През 1994 г. Грег Роуч създава матрицата за производство и разпространение на интерактивни продукти „VirtualCinema”, заради която през 1996 г. „Twentieth Century Fox” му възлага интерактивна дигитална версия на “Досиетата Х”. Грег Роуч е автор на дизайна на DVD-версиите на култови филми като “Терминатор 2”, “Карибски пирати” и “Ефектът на пеперудата”. Съвместният им филм с Ивайло Дикански качва “на над 2700 м надморска височина, в свещените дебри на Рила планина, сред адски жеги, дъждове и мъгли, без електричество, без вода, без пари, след убийствена всекидневна конна езда, само пред Бог и Вселената 70 души международен екип”. Там те играят най-великата Шекспирова трагедия – “Хамлет”!

“Хиндемит” (2008) – новият филм на Андрей Слабаков, поставя в центъра на вниманието две семейства, които много си приличат. Те отиват да живеят в новостроящ се квартал в близост до панелен комплекс. В началото двете двойки се харесват, но постепенно тяхната симпатия се превръща в омраза. Една от причините за това е желанието им да бъдат различни от другите. Но колкото повече се стараят да се различават от съседското семейство, толкова повече стават еднакви не само психологически, но и физически. Това се дължи на еднаквата им представа за “различно”. Омразата им перраства в ненавист и те правят опит да се унищожат взаимно. Жертви на този опит са не само къщите, но жената от едното и мъжът от другото семейство. Седейки край димящите развалини на къщите си, оцелелите мъж и жена внезапно откриват,че са родени един за друг.

Ролите в “Хиндемит” Андрей Слабаков поверява на актьорите Ернестина Шинова, Деян Донков, Петър Слабаков, Валентин Танев, Тончо Токмакчиев, Малин Кръстев, Иван Панев, Валентин Ганев, Иван Павлов, Орлин, Бойка Велкова, Койна Русева, Стефка Янорова, Маги Халваджиян, Юлиян Вергов.

След категоричния успех на “Маймуни през зимата”, Милена Андонова продължава филмовото предизвикателство с втория си филм “Вътрешен глас” (2008). Тук историята е следната: един ден Григор, невзрачен, наивен човек, когото всички подигравателно наричат Гринго, започва да чува глас. Този глас твърди, че представлява по-истинската част от него. И започва да го подтиква да отмъсти за незаслужените унижения и насилие, на които постоянно е подлаган. По този начин той ще скъса с остарелите предразсъдъци, ще стане нов човек. Григор, по прякор Гринго, се съпротивлява, но дали може да се устои на изкушението и истината на злото? Гласът замлъква, когато престъплението е извършено. Дали го е извършил самият Григор? И какъв човек става след това той? Филмовият разказ е на актьорите Цветан Алексиев, Ангелина Славова, Цветана Гълъбова, Невена Мандаджиева, Димитър Терзиев, Воийл Велев, Цветомира Христова, Мирослава Гоговска.

Филмът на Владимир Краев “Малки разговори” (2007) e другото българско заглавие в програмата на 12-тия София Филм Фест. Той бе удостоен с две награди на Националния филмов център – Наградата за най-добър актьор на Ивайло Христов и Наградата за операторско майсторство – Светла Ганева.

Сценарият на “Малки разговори” е написан от Владимир Ганев по мотиви от пиесата на Чехов „Вуйчо Ваньо“, но действието се развива тук и сега. Филмът е опит да погледнем с усмивка и съчувствие на интелигентните хора около нас, неспособни да приемат живота като битка, но способни да защитят своите житейски възгледи независимо от цената.

Там някъде накрая на света, в малко крайморско селце, няколко мъже и жени, подгонени от жестокостта и суетата на цивилизацията, са намерили своя временен пристан. Тук те се срещат с любов, ревност, предателство и отдаденост, но най-вече с човешката доброта. Тук отново проверяват характерите си, ценностната си система и правят своя избор.

Историята на “Малки разговори” е човешка, вълнуваща и ни потапя в емоционалния свят на персонажите, в хаоса от чувства, в жаждата им за живот. Разказът е наситен със страст, разочарования, любов, омраза, срещи и разминавания, но не усложнява посланието, а по-скоро поражда усещане за глътка свеж въздух.

“Моето мъничко нищо” (2007) на Дочо Боджаков е разказ за невъзможността на човека да съчетае постигането на доброто с неговото опазване. Надникване в свят, където любовта е подменена от ниските човешки страсти. Свят на страх и богатство, на насилие и лъжа, на физическа сила и духовна слабост.

В основата на разказа лежи едно скандално за България явление, за което у нас предимно се мълчи, докато в Европа все по-усилено и по-тревожно се говори – минаващата през границите ни верига за международна търговия с бебета. Макар да показва достоверно цялата технология на процеса, филмът повече се занимава с моралните измерения на проблема и прави това с максимално чувство за автентичност.

„Този филм за мен звучи много по Достоевски, т.е. – няма виновни и няма невинни, всички сме хора и всеки носи своя ангел и своя дявол – коментира Йоана Буковска. – Въпросът е на кого ще дадеш превес, как ще отключиш духа на злото и доколко можеш да го овладееш. Филмът е много истински и е метафора на живота, който живеем, в който сме принудени да оцеляваме по някакъв начин. Това е филм-шамар, който ни кара да се събудим и да се запитаме къде изчезнаха човеците в нас. Защо оставаме само на чисто битовото ниво, къде отива духът и защо забравяме да бъдем добри един с друг?” Останалите актьори в екипа на “Моето мъничко нищо” са Николай Урумов, Койна Русева, Антоний Аргиров, Малин Кръстев, Стоян Радев, ЛиЛана. Филмът е отличен със специалната награда на журито на международния фестивал „Любовта е лудост” във Варна миналата година.

“Самотни сърца” (2007) е игралният дебют на сценариста и режисьора Валентин Гошев. Историята на филма е известна и позната на много от нас. Трактористът Георги Аврамов е стар ерген, който живее на село заедно с майка си и болната си сестра Зорка. Неговата голяма мечта е да се ожени. Затова Георги участва в телевизионно предаване за запознанства. Десетки жени му изпращат писма, но те не достигат до него, защото селският пощальон Мите ги задържа. Когато в селото пристига Савина и се представя за кандидат-невеста, Георги прибързано се сгодява за нея, без да мисли за последствията. Скоро след това той се оказва излъган и ограбен, но намира нова и истинска любов, която през цялото време е била близо до него…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s