HBO ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СОБСТВЕН ДОКУМЕНТАЛЕН СЕРИАЛ

„Зрителите от региона харесват документални филми, който са фокусирани върху теми, засягащи ежедневието, но за които обикновено не се говори открито,” казва Александър Кутела, вицепрезидент на HBO Централна Европа. „Теми табу като секса, смъртта, религията и насилието са част от нещата, които се отразяват в нашите документални продукции.”

4 полски документални филма с премиера на 12ти София Филм Фест са първите „отрочета” на докуметалния проект на НВО Централна Европа

Филмите ще бъдат излъчени по HBO по-късно през годината в новата месечна документална рубрика „БЕЗ ЦЕНЗУРА”

Основана през ноември 1972 г., HBO е най-старата платена телевизионна мрежа в света, подразделение на Time Warner Inc. Каналът излъчва 24 часа в денонощието и е познат както с качеството и разнообразието на излъчваните филми, така и с непрекъсваната си от рекламни паузи програмна схема. В САЩ HBO предлага повече от 90 филма на месец, успоредно с оригиналните си продукции, които включват сериали, филми, документални поредици, комедии, семейни предавания, спортни събития и световни боксови мачове.

HBO винаги е бил една крачка напред с уникалните си, напредничави документални продукции. Още от създаването си през 1982 г., документалната поредицата “Америка под прикритие” (America Undercover) на практика е печелила всяка значима награда, включително ЕМИ®, Оскар® и Златен Глобус®.

„Документалните филми на HBO жънат успехи не само в Щатите, но са изключително популярни и сред аудиторията от Централна Европа. Именно поради тази причина оригиналните продукции на НВО Централна Европа са естествено продължение на започнатия вече процес” – казва Александър Кутела, Вицепрезидент на HBO Централна Европа. „Зрителите от региона харесват документални филми, които са фокусирани върху теми, засягащи ежедневието, но за които обикновено не се говори открито. Теми табу като секса, смъртта, религията и насилието са част от нещата, които се отразяват в нашите документални продукции.”

Отчитайки тенденцията, HBO Централна Европа започна да инвестира е местна документалистика. Първите качествени продукции, попаднали в светлината на прожекторите са 4-те документални филма на НВО Централна Европа, излъчени в Полша през 2007 г. и представени за първи път пред българска публика на 12-тото издание на София Филм Фест.

“Стриптизьорки в Силесия” и “Войник” бяха показани на 11 март, а “Смърт с човешко лице” и “Йежи Новак: живот след смъртта” закриха HBO фокусът на 12 март. Непосредствено преди това Вицепрезидентът на HBO Централна Европа Александър Кутела направи представяне на документалната поредица “Без цензура” и проекта за собствен документален сериал.

„Започнахме на правим документални филми преди малко повече от година и сега планираме да продуцираме 10-15 документални продукции в целия регион, в това число влизат и един-два документални сериала” – каза Александър Кутела. „Винаги е съществувал

интерес към филми от този вид, а присъствието им в програмната схема е важна част от всяка една добре развита оферта за платена телевизия”.

Документалните продукции на HBO предлагат пълен спектър от реални случки, заснети от всепризнати документалисти. Филмите показват на зрителите едно малко познато и скрито лице на обществото, разкриват невероятния живот и шокиращата действителност, в която живеят хората не само в Америка, но и по целия свят. Силните и компрометиращи филми на HBO са сред най-гледаните и награждаваните в този жанр.

Под шапката на “Америка под прикритие” влизат едни от най-култовите документални продукции като: “Дневник на политическия турист” (Diary Of A Political Tourist) – филм на режисьорката Александра Пелоси за непочтителната президенстска кампания на Джордж Буш, “Извън представите ни” (Indian Point: Imagining the Unimaginable) – документална продукция за ядрената централа в покрайнините на Ню Йорк, “Гангстерски войни 2” (Back in the Hood: Gang War 2) – продължението на провокативния документален филм за гангстерските войни в Щатите, както и хитовия сериал “Изповеди в таксито” (Taxicab Confessions), последните два епизода от който бяха излъчени в България през февруари 2008 г.

Документалното портфолио на HBO САЩ за 2006 г. включва носителя на ЕМИ® “Ураганът Катрина: Реквием в четири действия” (When the Levees Broke) на режисьора Спайк Лий, описващ последствията от урагана Катрина, който почти разруши Ню Орлианс преди 2 години. Филмът ще бъде излъчен по HBO в България през април 2008 г. Други две заглавия, които заслужават специално внимание, са “Спешно отделение: Багдад” (Baghdad E.R.), отново носител на ЕМИ®, който предлага поглед към спешното отделение на иракските фронтови части, както и “Синтетично бедствие” (Plastic Disasters), сондиращ причините довели до масовото вманиачаване в пластичната хирургия.

2007 г. даде началото на един безпрецедентен социален проект на НВО САЩ – “Пристрастеност” (Addiction). Това е 14 сериен филм, целящ да помогне на хората с различни видове пристрастеност да осъзнаят проблема си и да разберат, че той е лечим, както всяко друго заболяване. През изминалата година HBO представи също и “Приятелите на Господ” (Friends of God: A Road Trip With Alexandra Pelosi) – провокативен поглед към живота на евангелистите в САЩ, които по последни данни са около 50 – 80 милиона. Един от последните разтърсващи проекти на HBO, който българските зрители ще видят през юни 2008 г., е носителят на ЕМИ® “Призраците на Абу Граиб” (Ghosts of Abu Ghraib) – документален филм за зверствата в едноименния иракски затвор, разкрити през 2003 г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s