Наградите на СФФ

Основната програма на 12-ото издание на международния филмов фестивал София Филм Фест приключва на 16 март с гала прожекцията на филма на Фатих Акин „На прага на Рая”.

На фестивала бяха представени общо 190 игрални, късометражни и документални филма от цял свят. Над 200 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти.

На 15 март в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване на наградите на фестивала.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ в състав:

Йос Стелинг (Холандия) – режисьор, председател на журито

Дом Родероу (Великобритания) – режисьор

Иглика Трифонова (България) – режисьор

Сърдан Голубович (Сърбия) – режисьор

Алексей Попогребски (Русия) – режисьор

РЕШИ

ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс се присъжда на филма „Русалка” (Русия) с режисьор Анна Меликян.

Наградата се дава за постиженията на филма в режисьорското майсторство, кинематографията, разкадровката, актьорската игра и заиграването с енергията и измислицата.

Наградата е диплом, статуетка и премия от 5,000 евро.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ се присъжда на филма „Птицата не може да лети” (Холандия-Южна Африка-Великобритания) на режисьорката Трийс Ана за създаването на един уникален и магичен свят.

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА се присъжда на Стефан Арсениевич за филма му „Любов и други престъпления” (Сърбия-Германия-Австрия-Словения) – за поетиката в режисьорския му стил.

Наградата е диплом и парична премия от 1,000 евро.

НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ се присъжда на филма „Семейна терапия” (България) на режисьора Петър Вълчанов.

От 12-те късометражни филми в конкурсната програма журито отбелязва три, които членовене му смятат за равностойни: „Трети етаж” на Екатерина Денева , „Посредникът” на Драгомир Шолев и победителят – „Семейна терапия” на Петър Вълчанов, който е избран заради особената комбинация на чернен хумор и драматична наситеност.

Наградата е диплом, статуетка и парична премия от 6,000 евро, осигурени от ирландското уиски Jameson.

Победителят в онлайн конкурса на Jameson, който се провежда за първи път у нас, е филмът “История” на Горан Гънчев, събрал най-висок рейтинг и общо 361 точки от гласуването на онлайн публиката. Наградата ще бъде връчена в края на месец март на специална церемония в Дома на киното.

НАГРАДАТА ‘NO MAN’S LAND’ ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъжда от Гилдията на българските кинокритици на филма „4 месеца, 3 седмици и 2 дни” (Румъния) на режисьора Кристиан Мунджиу.

Наградата е диплом, статуетка и кашон вино ‘No Man’s Land’, осигурени от “Дамяница”.

НАГРАДАТА КОДАК ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ се връчва на режисьора Стефан Командарев и оператора Емил Христов за филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (България-Германия-Унгария-Словения).

Наградата е филмов негатив на стойност 2,000 долара и лабораторни услуги на стойност 2,000 долара.

Журито на ФИПРЕССИ в състав

Лео Соесанто – (Франция)

Керем Акча – (Турция)

Антония Ковачева – (България)

присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма „Шивачки” (България) на режисьора Людмил Тодоров.

Това е една честна и освежаваща история за несбъднатите мечти и красотата на надеждата в съвременна България, заснета по класически и скромен начин.

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА за най-популярен филм на фестивала се присъжда на филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (България-Германия-Словения-Унгария) на режисьора Стефан Командарев (България).

Наградата, осигурена от Столичната община, e диплом и парична премия от 1 000 лв и бе връчена на българския разпространител на филма АРТ ФЕСТ.

НАГРАДАТА “ГОРЧИВАТА ЧАША” на факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския университет „Св. Климент Охридски” за принос в развитието на съвременната кинематография на 12-ия София Филм Фест се присъжда на сценариста, режисьора, оператора и копродуцента Спирос Статулопулос за неговия дебютен авторски филм “P.V.C.-1” (Колумбия-Гърция-САЩ).

Наградата се присъжда за талантливото и изобретателно използване на естетиката на „предварително осведомената камера” и вътрешно-кадровия монтаж, за да разкаже в един-единствен кадър и в реално екранно време поредния епизод от кошмара на съвременния тероризъм.

Наградата ще бъде връчена на пресконференцията на 17.03 по повод филма „Сенки”.

На 12-то издание на София Филм Фест бяха връчени следните НАГРАДИ НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино:

НИКИТА МИХАЛКОВ, режисьор, актьор и продуцент (Русия)

ЖАН-КЛОД КАРИЕР, сценарист (Франция)

МИКИ МАНОЙЛОВИЧ, актьор (Сърбия-Франция)

ВЛАДИСЛАВ ИКОНОМОВ, режисьор (България)

МИЛЧО ЛЕВИЕВ, композитор (България-САЩ)

На 5-то издание на международното събитие СОФИЯ МИЙТИНГС бяха присъдени следните награди:

НАГРАДАТА НА НЮ БОЯНА ФИЛМ СТУДИО (България) ЗА НАЙ-ДОБЪР ПИЧИНГ (публично представяне на филмов проект) в ОСНОВНАТА ПРОГРАМА бе връчена на режисьора Калин-Петер Нетцер (Румъния) и продуцентката Ада Соломон (Румъния) за проекта „Медал за храброст”.

Наградата е диплом и парична премия от 5,000 евро, осигурени от Ню Бояна Филм Студио (България).

НАГРАДАТА НА СИНКРО ЛАБ (Австрия) ЗА НАЙ-ДОБЪР ПИЧИНГ В ДОПЪЛНИТЕЛНАТА ПРОГРАМА бе връчена на режисьорката Иглика Трифонова (България) и продуцентката Росица Вълканова (България) за проекта „Лъжесвидетел”.

Наградата е диплом и лабораторни услуги на стойност 5,000 евро, осигурени от Синкро Лаб (Австрия).

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s