БЪЛГАРСКИ УСПЕХ В КАРЛОВИ ВАРИ

„Шивачки” със специална награда на журито
Копродукция на Русия и България с награда за режисура
„Светът е голям…” сред фаворитите на публиката

Българското кино постигна поредния си успех през новия сезон. На завършилия снощи 43-и международен кинофестивал Карлови Вари родното ни кино се представи отново по възможно най-достоен начин.

„Шивачки” на Людмил Тодоров получи специално отличие (special mention) от журито в програмата „На Изток от Запад”. Това е втора международна награда за филма след тази на ФИПРЕССИ на София Филм Фест. Главната награда в програмата отиде за филма „Тулпан” на Сергей Дворцевой с главен продуцент Карл Баумгартнер (копродуцент на „Светът е голям…”).
„Пленен” на Алексей Учител грабна наградата за режисура в международния конкурс. Филмът е копродукция на Русия и България. Продуцент от българска страна е Димитър Гочев („Камера”). Компанията за пореден път постига успех с международна копродукция след филма на Милчо Манчевски „Сенки”.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев се представи изключително достойно в надпреварата за наградата на публиката. Това бе единственият филм, който през цялото време на фестивала имаше лидерска позиция в класацията на зрителите. Филмът напълни залите на трите си официални прожекции, като организаторите помолиха за четвърта извънредна, на която също имаше правостоящи. В последния момент призът на публиката отиде в „12” на Никита Михалков.
„Признанието на публиката е най-хубавото и най-важното за мен като режисьор. Още повече това е европейска публика от предимно млади хора. Разбира се, яд ме е, че отстъпихме едва в последния ден първото място, но да бъдеш сред най-популярните филми от 194 заглавия на фестивал от категория А какъвто е Карлови Вари, е голямо признание. Направили сме стойностен зрителски филм. Огромни благодарности на целия екип.” (Стефан Командарев, режисьор)
„Създадохме „Светът е голям” с ясното съзнание да достигнем по-широка зрителска аудитория. Популярността на филма сред публиката в София и Карлови Вари доказва, че сме успели да развълнуваме не само родните зрители, но и тези по света. Това е голям успех за българското кино.” (Стефан Китанов, продуцент)

Българското присъствие в Карлови Вари се допълва от участието на Милена Андонова в журито „На Изток от Запад” и на Антония Ковачева в журито на ФИПРЕССИ.
Международното жури с председател Иван Пасер връчи голямана награда „Кристален глобус” на датския филм „Ужасно щастливи” на режисьора Хенрик Рубен Генц.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s