СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ, НО И ЗА НАС СЕ ГОВОРИ

Стефан Китанов – председател на жури на 10-ия международен кинофестивал в Мотовун
„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев –
любим филм на публиката на фестивалите в Палич и Мотовун

На изминалия 10-и юбилеен кинофестивал в Мотовун, Хърватия, директорът на София Филм Фест Стефан Китанов бе председател на журито за късометражни филми. Кита бе в компанията на още двама Стефан-овци – Лаудин, директор на Варшавския кинофестивал, и Ухрик – директор на международния кинофестивал в Прага. Наградите се връчиха на 1 август на централния площад в средновековната перла на полуостров Истрия Мотовун в съседство с църквата „Св. Стефан”. Любопитното е, че тримата Стефановци са участници във „Фестивалния бенд” – международна рок-група, в която са още българските музиканти Васил Гюров („Ревю”), Димитър Василев – Нуфри („Паникън Уаяскер”), Деян Драгиев – Даката и Петър Янков – Пешето („Джендема” и други). „Фестивалният бенд” е любима атракция на София Филм Фест, но от години е канен да забавлява фестивалната публика на елитни европейски форуми като Берлин, Карлови Вари, Сараево, Солун, Мюнхен, Краков, Утрехт. Групата записа едно от парчетата по музика на още един Стефан (Вълдобрев) във филма на… пак Стефан (Командарев) „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Рокжурито на тримата Стефановци/фестивални директори награди младата молдовка Анна-Фелиция Скутелнику за работата й от втори курс в Берлинската академия „Между стените”. Талантливата молдовка се оказа ученичка на двама българи – живеещият в Германия Марин Марчевски и режисьорът Красимир Крумов – Грец. В надписите имаше благодарност и към оператора Рали Ралчев, който също преподава в тази академия.

„Фестивалният бенд” следва по петите филма на Командарев „Светът е голям…” и изнесе паметни концерти в Палич и Мотовун. Филмът от своя страна се превърна в очакван любимец на публиката на двата фестивала. В Палич (завършил на 25 юли) се класира на второ място в класацията на зрителите и единствено дъждовното време, принудило организаторите да сложат филма в 4 пъти по-малка зала от предвидената, намали шанса за спечелване на заслужената награда, грабната от „Русалка” на Анна Меликян (победител на изминалия София Филм Фест). В Мотовун филмът бе приет много топло от над 500-тната публика и бе изпреварен от хърватския филм „Зад стъклото” на Зринко Огреста.

Филмът на Командарев продължава своя фестивален маратон. Следващите спирки са престижните кинофоруми в Сараево и Монреал в края на август, където филмът се очаква отново да бъде сред зрителските фаворити. В Сараево ще му акомпанира за пореден път и „Фестивалният бенд”.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s