БЪЛГАРСКИ ТРИУМФ В САРАЕВО!

“Коридор №8” и “Развод по албански” обраха наградите за документален филм
“Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” спечели публиката и получи
нови 4 фестивални покани

Един от водещите кинофестивали в Централна и Източна Европа, Сараево, бе отново център на триумфалното представяне на родната кинематография.

“Коридор №8” на Борис Десподов взе Голямата награда “Сърцето на Сараево” за най-добър документален филм. Това е поредната награда за филма, който стартира към звездите от фестивала в Берлин с наградата на Екуменическото жури. Любопитното е, че Борис Десподов е получил вдъхновение за създаването на филма от легендата Джери Шацбърг, когато бе председател на журито на София Филм Фест. “Коридор №8” е третият филм на продуцентската компания “Агитпроп”, който печели в Сараево.

“Развод по албански” на Адела Пеева спечели Наградата за човешки права в раздела за документални филми. След като филмът бе сред номинациите на Европейската филмова академия през 2007, отново превзема върхове на международните кинофестивали.

“Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” бе в програмата Регионален фокус, съставена от 7-те най-значими филми, правени в региона през последната година, според организаторите. Филмът спечели сърцата на зрителите и поредни покани от престижни кинофестивали. Само в Сараево “Светът е голям” получи покани от фестивалите в Цюрих (конкурс) и Битола (“Братя Манаки”) през септември, Котбус (ноември) и Триест (януари). Така до момента филмът има над 15 потвърдени участия в международни кинофестивали само за два месеца от международната му премиера и се превръща в най-търсения български игрален филм през последните години.

Българското участие бе украсено от музиката на Фестивалния Бенд на София Филм Фест, който изнесе паметен концерт по случай обявяването на съвместното събитие, което фестивалите в София и Сараево ще организират през 2009 – “Sofia Cinelinks Sarajevo”. То е свързано с лансирането на новата програма на Европейския съюз “Медиа Интернешънъл”, която подкрепя инициативи между държави от ЕС и държави, които не са членки на ЕС. Концертът бе свързан естествено и с премиерата на “Светът е голям” в Сараево. В шоуто се включи и Стефан Вълдобрев, който е композитор и актьор във филма, а групата записа една песен за саундтрака по негова музика. Гостите на партито в страната на “Ничия земя” имаха удоволствие да опитат българското вино “Ничия земя”, осигурено от Дамяница. Сред тях бяха и създателите на едноименния филм, който е най-успешният регионален филм на последните 10 години.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s