Майкъл Пейлин пристига у нас като специален гост на 13-ия международен София Филм Фест

Aктьорът и сценаристът Майкъл Пейлин е особено популярен у нас като един от легендарните “Монти Пайтън”. Специалитетът, превърнал се в запазена марка на талантливия британски комик, е образът на типичния, учтив и бавно загряващ англичанин, външно сноб, вътре в себе си – ранима душа. Другият му прочут скечов персонаж от епизодите на “Монти Пайтън” е на кардинал от испанската инквизиция. Освен със своите кино-превъплъщения, днес Майкъл Пейлин е популярен като един от най-обичаните телевизионни водещи не само на Острова, но и в цял свят.

Роден на 5 май, 1943 г. в Шефийлд, Англия, Майкъл Едуард Пейлин дебютира на сцената през 1948 г. – на 5-годишна възраст, в ролята на Марта Крачит в „Коледни камбанки“. Още с първата си поява успява да предизвика смях като пада от сцената. Младият Майкъл няма никакви намерения да става актьор – учи история в Оксфорд и има планове да работи в рекламата. Актьорските му изяви и заниманията с писане започват случайно, когато състудентът му Тери Джоунс го забелязва и това е началото на едно легендарно партньорство. Дипломиран историк, Пейлин пристига в Лондон, за да си търси работа като сценарист – годината е 1965. Първият му ангажимент в телевизията е като водещ на тийнейджърско предаване за попмузика – „Now!”. В свободното си време Пейлин продължава да пише с Тери Джоунс, който работи за Би Би Си. Като екип двамата създават сценариите за „The Ken Dodd Show”, „The Billy Cotton Bandshow” и други програми на Би Би Си. Пародията „The Frost Report” е първият проект, който събира Майкъл Пейлин и Тери Джоунс с другите четирима създатели на „Монти Пайтън“ – Греъм Чапман, Джон Клийз, Ерик Айдъл и Тери Гилиъм.

Комедийният синхрон в групата може да бъде сравняван само с музикалното единомислие на „Бийтълс“. На 5 октомври 1969 г. Би Би Си излъчва за първи път „Летящият цирк на Монти Пайтън“, а останалото е история. До 1974 г. шесторката оставя зад себе си многобройни турнета с представления на живо, записи, албуми, книги и хиляди почитатели.

Майкъл Пейлин участва като актьор и съсценарист в най-известните пълнометражни хитове на „Монти Пайтън”: „Свещеният Граал“ (1975), „Животът на Брайън“ (1979), „Смисълът на живота“ (1982). След като в средата на 80-те комедиантите се посвещават на соло кариера, Пейлин предизвиква фурор с ролята си на заекващия непохватен убиец в написания и режисиран от Джон Клийз „Риба, наречена Уанда“ (1988), и получава награда BAFTA за поддържаща роля.

В края на 80-те години на миналия век Майкъл Пейлин прави нова стъпка в кариерата си и бързо се превръща в един от най-обичаните телевизионни водещи на географски предавания. Пътуванията са голямата любов на прочутия английски комик, той става чудесен спътник за телевизионните зрители, забавен и интересен във всеки детайл и при всякакви обстоятелства.

Първият документален пътепис на Майкъл Пейлин за Би Би Си е „Great Railway Journeys of the World” (1980). Успехът на сериите провокира интереса на британските железници, те стават спонсори на поредицата, която е възобновявена през 1994 г., 1996 г. и 1999 г.. За заслугите си към страната Майкъл Пейлин е удостоен с ордена на Британската империя (2000), а от 2002 г. струващият 5 милиона лири високоскоростен влак Super Voyager в Средна Англия носи неговото име.

Истинският успех на Пейлин обаче идва с „Около света за 80 дни“. Шестчасовият документален филм пресъздава измисленото пътешествие на героя на Жул Верн – Финеас Фог. Майкъл Пейлин повтаря маршрута му, като използва единствено транспорта, който е бил на разположение на Фог в неговото време. Следван от 5-членен екип на Би Би Си, английският комик пътува с влакове, въздушни балони, кучешки впряг и баржа през Париж, Венеция, Суец, Дубай, Бомбай, Мадрас, Сингапур, Хонконг, Шанхай, Токио и Америка. Целта на Пейлин е, тръгвайки от Лондон, точно след 80 дни да се завърне на същото място след като е обиколил земното кълбо. При излъчването му през 1989 г. сериалът с приключенията и коментарите на Пейлин за света и хората, видени отблизо, стига рекорден рейтинг за документален филм. В следващите години той е показван в над 50 страни и многократно е тиражиран на видео и DVD.

След небивалия успех на „Около света за 80 дни“, Майкъл Пейлин работи многократно за Би Би Си – „От полюс до полюс“ (1992), „Пълен кръг“ (1997), „Сахара“ (2002), „Хималаите“ (2004). Особено място в пътуванията му заемат четирите серии на „Приключението Хемингуей“ (1999). В тях Пейлин посещава автентичните места на любимия си писател – от пъстървените реки в Мичигън, през парижките мансарди, Килиманджаро и Венеция, до финалното пристанище в Куба, където взема интервю от 101-годишния рибар, служил за прототип на героя от „Старецът и морето“.

„Новата Европа“ (2007) на Майкъл Пейлин е най-новата му пътешественическа поредица, този път през страните от Централна и Източна Европа. Неуморният британец изследва 20 страни, от които дълги години го е разделяла Желязната завеса. Като започва пътешествието си от планините на Словения, Пейлин минава на юг през Хърватия и бивша Югославия, стига до Албания, преди да се върне на север и да обиколи България, Румъния, Унгария, Украйна, Чехия, Словакия, бивша Източна Германия, Полша, руския анклав при Калининград (някогашния Кьонингсберг), Литва, Латвия и Естония, разкривайки нови и непознати светове пред милиони зрители.

В рамките на миналогодишния 12-ти София Филм Фест бе представен документалния му филм “Източна наслада” с включени кадри и от България. Филмът е част от документалната поредица на Майкъл Пейлин за ББС. “Източна наслада” събира впечатленията и преживяванията на Майкъл Пейлин от България. Българските събития и личности, впечатлили Пейлин да ги включи във филма си, са: празненствата на „Бялото братство” в Рила, конните надбягвания в Столипиново, Перперикон, амфитеатърът в Стария Пловдив, както и интервю с Азис. Гвоздей в програмата при българското гостуване на Майкъл Пейлин обаче е варенето на семейната ракия на Стефан Китанов, известна като Дядо-Тотовата, ритуал, който английският комик и телевизионен водещ също превръща в достояние на зрителите на Би Би Си.

Като специален гост на 13-ия Международен София Филм Фест, Майкъл Пейлин ще представи панорама от избрани епизоди от неговите най-харесвани филми: „Животът на Брайън”, „Летящият цирк на Монти Пайтън“, „Около света за 80 дни“, „Сахара”, „Хималая”, „От полюс до полюс“ и „Новата Европа на Майкъл Пейлин”…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s