Дни на българското кино в Прага 20-22.01.2009

С небивал успех, който надмина и най-смелите очаквания на организаторите от Българския културен институт в Прага, преминаха Дните на българското кино в чешката столица. Над 1300 зрители имаха възможност да се срещнат със съвременната българска кинематография между 20 до 22 януари в два салона на централното кино “Светозор”. Публиката в Прага имаше възможност да избира между най-атрактивните игрални, документални и анимационни филми, създадени в България през последните няколко години. Официалното откриване беше с чешката премиера на филма “Дзифт”, който жъне забележителни успехи на българската и на световната филмова сцена. На откриването присъства режисьорът на „Дзифт” Явор Гърдев и актьорът, певец, музикант и режисьор Стефан Вълдобрев.

И двете последващи премиерни кинопрожекции – на документалния филм ”Преводачката на чернобели филми” на режисьора Теди Москов и кинорежисьорският дебют на Стефан Вълдобрев “Скрито”, стартираха също пред препълнен салон. Според домакините „такова стълпотворение от най-разнородна публика – по-млади, по-възрастни, българи и чехи, при подобно мащабно представяне на някоя национална кинематография кино “Светозор” отдавна не помни”. Показани бяха и игралните филми „Шивачки” на Людмил Тодоров и „Разследване” на Иглика Трифонова, както и документалните “Среща пред Айфеловата кула” на Валентин Вълчев и “Коридор 8” на Борис Десподов, а също и няколко нови анимационни продукции.

Стефан Вълдобрев – този път в ролята на съорганизатор на събитието, споделя удивлението си: „Не можех да повярвам на очите си – пред касите се виеха опашки за билети.” Наложило се е да бъдат връщани желаещи да видят българските филми, поради изчерпване на капацитета на по-малкия салон. На организаторите прави впечатление факта, че в късните часове е имало предимно младежка публика, пренебрегнала възможностите за забавление, които Прага предлага в изобилие – защото избират да видят български филми.

Събитието е широко отразено от чешките медии, като завършекът е поставен с участието на директора на Българския културен институт в Прага Боян Панчев в подробно предаване по Чешката национална телевизия.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s