Номинираният в осем категории за “Оскар” филм на Гюс Ван Сант “Милк” ще бъде показан на ексклузивна гала вечер на толерантността на 13-ия София Филм Фест

Провокативната история е създадена по съдбата на Харви Милк – първият хомосексуалист в Америка, който официално е избран за общински съветник в Калифорния през 70-те години на миналия век. Първообразът на филмовия персонаж не крие сексуалната си ориентация и приема борбата за защита на правата на общността на хора със същата сексуална ориентация за своя основна кауза. Филмовият разказ на режисьора Гюс Ван Сант и сценариста Дъстин Лейнс Блек започва от мига, в който Харви Милк е на 48 години и проследява личното му пътуване назад към времето, когато е бил 40 годишен. Съдбата на харизматичния активист и политик е пресъздадена на екрана от Шон Пен с изключителна дълбочина и майсторство. Актьорът нито за миг не се опитва да представи Харви Милк като герой, защото няма нужда да го прави. Той разкрива Милк като обикновен човек – мил, забавен, раним, проницателен; идеалист, който мечтае за един по-добър свят. Един обикновен мъж, способен да открие любовта в лицето на друг мъж на име Скот Смит (Джеймс Франко) и да се бори за нея, както и за личната си свобода, за правото на избор да бъде себе си и да остане предан към една гражданска и социална кауза. Така или иначе животът на Харви Милк завършва трагично – убит е в кабинета си от пенсионирания надзирател Дан Уайт (Джош Бролин).

Номинацията за Оскар за превъплъщението на Шон Пен в главната роля не е случайна, защото неговото изпълнение е наистина изключително. Освен това магнетичният Шон Пен е начело на могъщ каст от таланти: Емил Хърш, Алисън Пил, Джеймс Франко, Джош Бролин и Диего Луна, които играят превъзходно и съвсем закономерно филмът има номинация и за второстепенна мъжка роля в лицето на Джош Бролин.

С филма си “Милк” режисьорът-експериментатор Гюс Ван Сант, който в последните 6-7 години се бе посветил на независими и алтернативни проекти като “Слон” и “Параноичен парк”, прави завръщане към по-ранните си мейнстрийм хитове – “Да откриеш Форестър” и “Добрият Уил Хънтинг” и напомня отново за онези славни времена. Стилистиката във филма е издръжана в най-добрите традиции на класиките от 70-те като кинонаблюдение на всяко действие и на всеки детайл.

Една от любопитните подробности около американската премиера на филма е, че е придружен от незначителен брой противоречиви отзиви за разлика от появилия се преди няколко години “Планината Броукбек”. Най-вероятната причина за възприемчивостта от страна на публиката е, че филмът е създаден по истински случай. На зрителите им допада и това, че историята засяга не само хомосексуалната общност, а се разгръща в една общочовешка история с послания и истини, валидни за гражданското общество като цяло.

“Милк” има 8 номинации за “Оскар” в следните категории: за най-добър филм, най-добър актьор в главна роля, най-добър актьор в поддържаща роля, най-добра режисура, най-добър оригинален сценарий, най-добър монтаж, най-добри костюми и най-добра оригинална музика – допълнителна информация за гала-събитието по време на 13-ия Международен София Филм Фест се разпространява отделно.

Филмът “Милк” ще са разпространява в България от Литъл Биг Филмс с изключителното съдействие на Jameson Irish Whiskey.

Галата на толерантността е в партньорство с Фонда на ООН за развитие.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s