Българското кино в Берлин 2009

Най-голямото културно събитие в столицата на Германия се случва за 59-ти път. Берлинале продължава от 5 до 15 февруари 2009 г., това са едни от най-важните дати в календара и на международната филмова индустрия. Всяка година повече от 19 000 професионалисти от 120 държави, както и 4 000 журналисти са акредитирани за международния филмов фестивал в Берлин.

През 2009 г. присъствието на България на кинофорума е впечатляващо.

Филмът на Петър Попзлатев „Аз, Графинята” (1989 г.) ще бъде представен в програмата „След зимата идва пролет – Филмите, предусетили падането на стената” (“After Winter Comes Spring – Films Presaging the Fall of the Wall”), организирана от Немската държавна културна фондация и Немската филмотека (the German Federal Cultural Foundation and the Deutsche Kinemathek). Проектът е част от специалните програми, представяни на 59-тото Берлинале, и е създаден за ознаменуване на 20-та година от падането на Берлинската стена. Филмът ще бъде показан на немската публика на 12.02.2009 г. от 18.30 часа и на 13.02. 2009 г. от 21.00 часа.

Филмът на режисьора Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” по едноименния роман на Илия Троянов, с престижни награди и повече от 25 фестивални участия по целия свят, ще бъде представен в Европейския филмов пазар на Берлинале 2009 (European Film Market 2009). Копродукцията между България, Германия, Словения, Унгария и Сърбия се представя на пазара от световния си разпространител, m-appeal. До момента филмът ще бъде разпространяван в киносалоните на 10 европейски държави. Евентуалната подкрепа на програмата МЕДИА за дистрибуцията му в Европа очаквано ще увеличи продажбите до края на годината. Прожекцията на „Светът е голям…” е на 9.02.2009 г. от 20.00 часа.

Другият успешен български филм за 2008 „Дзифт” на Явор Гърдев също ще има прожекция на Европейския пазар, която ще бъде на 7.02.2009 г. Филмът счупи националния бокс офис за последните 15 години, вече надхвърли 35 500 зрители у нас и ще представлява България в международния конкурс на 13-ия София Филм Фест.

Три международни копродукции с миноритарно българско участие ще бъдат представени на Европейския филмов пазар на Берлинале 2009. Филмът на режисьора Алексей Учител „Пленен”, който е включен и в програмата на предстоящия София филм Фест, е продукция на Русия и България („Камера”) и ще бъде показан на 9 и 10 февруари. В турския филм „Моето единствено слънце” (My Only Sunshine) на режисьора Реха Ердем (Reha Erdem), България е копродуцент заедно с Турция и Гърция; лентата ще бъде показана на 7 февруари 2009 г., освен това филмът участва и в програмата Форум на младото кино на Берлинале. България участва като копродуцент и във филма на унгарския режисьор Янош Еделени „Prima Primavera”, наред с Унгария, Великобритания и Холандия (копродуцент „Геополи”) – този филм ще бъде представен на Европейския филмов пазар с прожекции на 7 и 10 февруари 2009 г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s