Режисьорът Георги Дюлгеров ще получи Наградата на София на Столичната община на 18-ия София Филм Фест

 

Проф. Георги Дюлгеров е един от най-популярните и обичани режисьори в българското кино. Много от неговите филми отдавна са част от златната класика в родното кино, а „Авантаж” (1977) и до днес остава българският игрален филм с най-високо отличие от международен кинофестивал – „Сребърна мечка” (1978) в Берлин.

Георги Дюлгеров е сред най-желаните преподаватели по режисура сред студентите. Със своите обаятелни лекции и проникновени разговори, той продължава да вдъхновява десетки млади хора не само на студентската аудитория, но и сред най-младите зрители в дискусионния клуб „София Филм Фест за Учащи”.

Още с първия си филм „Изпит” (1971) той се превръща в един от водещите режисьори за своето поколение със самобитен и неподправен авторски стил.  Отличава се с неизпробвани драматургични и стилови комбинации, експериментира и изненадва с необичайни режисьорски похвати и гледна точка към героите, далеч от стереотипите и традиционната представа на публиката.

Макар и познати, негорите герои са по-скоро изключение от нормата, от особената нагласа на психиката и душата, обричащи я на гранични състояния както това става в „Авантаж” (1977) и „Мера според Мера” (1981). За своя популярен и знаков герой, дребния джебчия, Петела от „Авантаж”, Дюлгеров споделя: „Филмът в много отношения е полемичен – къде свършва вината на един престъпник и къде започва вината на обществото… Разказът следи лутанията на един човек, способен и деен, който обаче се реализира като джебчия… Стремежите и намеренията ни са били да избегнем евтината екзотика, която в повечето случаи съпътства подобен род филми за сметка на трагизма на ситуациите, на въпроса за вината. Искахме да постигнем истинско присъствие на героите, лишено от любуване”.

Георги Дюлгеров е завършил ВГИК в Москва. От 1970 до 1991 г. работи в СИФ „Бояна“. През периода 1992-1998 г. е началник на Армейския аудио-визуален център. Преподавател по кинорежисура, ръководител на клас в НАТФИЗ, от 1995 г. е доцент, а от 1999 г. – професор. От 1994 г. е член на Европейската филмова академия.

Сред големите му международни награди фигурират: Голямата награда от Международния кинофестивал в Сараево за „Лейди Зи” (2005), Приз на Младежкото жури за „Изпит” от Локарно (1972),  „Гран при” в Грузия (1997), както и наградата на Европейското младежко жури в Монс, Белгия (1999) за „Черната лястовица”, печели Златен рицар за „Нешка Робева и нейните момичета” от Палермо (1986) и други.

Поставя и театрални постановки. През 2011 г. след близо 20-годишно прекъсване режисира в Театър 199 спектакъла „Кики ван Бетовен” от Ерик-Еманюел Шмит, с участието на Меглена Караламбова.

Част от филмите му са „…И дойде денят” (1973), „АкаТаМуС” (1988), „Лагерът” (1990), „Черната лястовица” (1997), „Лейди Зи” (2005), „Козелът” (2009).

Проф. Георги Дюлгеров е един от основателите и двигател на специалното издание на София Филм Фест в Бургас – София Филм Фест на брега.

Георги Дюлгеров ще получи наградата на София на Столичната община във вечерта на откриването на 18-ия София Филм Фест. В програмата на фестивала е предвидена специална прожекция на неговия филм „Лейди Зи” – на 10 март, начален час 18.30, в кино „Одеон” – вход свободен!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s