Дейвид Линч пристига в България на 9 ноември

от vsekiden.com

Световноизвестният кинорежисьор, художник, писател и продуцент Дейвид Линч пристига в София на 9 ноември заедно с международна делегация от учени, педагози, бизнесмени, общественици и дейци на културата. Сред членовете на делегацията са и Донован Лийч – легендарният шотландски певец, поет, китарист и композитор от 60-те години, д-р Бевън Морис – президент на Махариши университета по мениджмънт, Феърфилд, Айова, САЩ, д-р Джон Хеглин – световноизвестен квантов физик, д-р Аларик Аренандер – директор на Института за изучаване на мозъка в Айова, САЩ.




Гостите ще участват в първата копка на Училище и Университет за непобедимост в България – учебни заведения, в които наред с изучаване на обичайните профили, предмети и специалности, ще се прилагат научно и практически доказани техники, които премахват индивидуалния и обществен стрес и развиват пълния умствен и творчески потенциал на учениците и студентите.

Стресираните тийнейджъри имат нови съюзници – спечелилият много награди филмов режисьор Дейвид Линч и легендарният английски певец от 60-те Донован Лийч. Двамата известни творци събират средства, за да подкрепят въвеждането в училищата и проучването на ползите от трансценденталната медитация, която
намалява успешно стреса сред все по-големия брой ученици и студенти, страдащи от високи нива на напрегнатост, безпокойство, депресия, употреба на наркотични вещества и проблеми в усвояване на учебния материал като синдрома на хиперактивност и нарушение на вниманието.

На 9 ноември от 16.30 ч. на среща в кино „Люмиер“ Дейвид Линч ще говори за своите филми, за книгата си „Да уловиш голямата риба“, издадена у нас в библиотека „Амаркорд“ на издателство „Колибри“, за връзката на трансценденталната медитация със съзнанието и творчеството. Преди това – от 15.00 ч., също в кино „Люмиер“, ще има извънредна прожекция на документалния филм „Линч“, включен в програмата на Киномания-2007.

Донован, който е медитатор от 40 години, ще изпълни някои песни от последния си концерт на живо, състоял се на 21 януари 2007 г. в препълнения Кодак тиътър в Лос Анджелис. Концертът е бил организиран от фондацията на Дейвид Линч „Основано на съзнанието образование и световен мир“, която финансира въвеждането в училищата на програмата по трансцендентална медитация в САЩ, Латинска Америка и Африка за подпомагане на деца, изложени на риск. За повече информация – http://www.davidlynchfoundation.org.

Делегацията посещава България в рамките на международна обиколка за отбелязване на началото на подобни проекти в 192 страни по света, в това число 40 държави от Централна и Източна Европа. Досега делегацията е приета от държавници от най-висок ранг. Преди България инициаторите на проекта са били на посещение в Ирландия, Северна Ирландия, Англия, Белгия, Финландия, Дания, Естония и Литва.

Вашият коментар